JORNADES D'HISTÒRIA CRÍTICA D'ESCORNALBOU
JORNADES D'HISTÒRIA CRÍTICA D'ESCORNALBOU
Duesaigües acollirà el 10, 24 i 25 de setembre les primeres Jornades d'Història Crítica d'Escornalbou organitzades per un grup d'amics de la història local. L'activitat es presenta com a promotora de la restitució i socialització de la memòria col·lectiva relativa a la Baronia.
Ponències
Les jornades comptaran amb diverses xerrades relacionades amb episodis concrets de la història de Duesaigües i de la resta de pobles d'Escornalbou, el dissabte 10 de setembre.
També s'han programat dues ponències que debatran, per un costat, sobre els orígens de les resistències comunitaris dels Països Catalans i, d'altra banda, sobre les idiosincràsies de la Catalunya Nova i la seva repercussió en l'actualitat, el dissabte 24 de setembre.
El diumenge 25 a partir de les 19:00 h es podrà veure el Cinefòrum de "No s'apaguen les estreles" amb David Segarra. Es tracta d'un documental pensat per a enfortir l'autoestima, la identitat i les arrels valencianes.
Ponents
Jordi Martí Font: és professor, periodista, escriptor i activista social català. Doctor en Filologia Catalana amb una tesi sobre la figura de Josep Llunas. Ha escrit nombrosos llibres d'història de l'anarquisme i catalanisme.
Ginés Puente: és Doctor Excel·lent Cum Laude en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona. Graduat amb Història, Màster en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania; Màster en Formació del Professorat. Guardonat amb el premi Josep Termes.
Roger Navarro: Graduat amb Història. Riudecanyenc i membre del l’Associació Esportiva Baronia d’Escornalbou.
David Segarra i Soler: És periodista i documentalista valencià. Impulsor del periòdic L'AVENÇ, revista d'història i cultura. Documentals: "Foc sobre el Màrmara"; "Savis de l'Horta" "Renaixent" "Per molt que bufa el vent".
David Algarra Bascón: autor del llibre El Comú català.
Dolors Bramon i Planes: és Doctora en Filosofia i Lletres (secció de filologia semítica) i en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona, és professora titular del Departament de Filologia Semítica (secció d'estudis àrabs i islàmics) de la Universitat de Barcelona.
Laia Vidal: Graduada en Ciències Polítiques.
Exposició
Durant les jornades es podrà visitar, a la sala petita de l'Ateneu, l'exposició itinerant La Comuna del Camp (1305-1714) produïda pel Centre d'Estudis Selvatans. La Comuna del Camp de Tarragona va ser una institució d’origen medieval formada per defensar els interessos dels pobles del Camp davant la senyoria feudal, i que es va mantenir activa fins al 1713.
Concerts
El programa també compta amb un espai musical, a partir de les 19:00 h a la plaça 15 d'Agost, amb l'actuació del grup Yuca al Caliu, un duet de cançó mediterrània, cançó llatina i boleros, el dissabte 10.
El dissabte 24 serà el torn de la banda cambrilenca Joan Marcià, un recital de versions tractades amb originalitat que combinen amb temes propis, un toc d'humor i pinzellades de teatre.
Digitalització de documents
Així mateix, s'oferirà un servei de digitalització de diaris, documents i fotografies datades fins als anys 50 i relacionades amb la Baronia, els seus pobles i el seu entorn. En aquest sentit, l'organització fa una crida als interessats per aconseguir un recull d'aquests testimoniatges gràfics que, posteriorment, es conservaran en un arxiu digital a disposició de tot el públic.
Dinar: clotxa popular
A més, pel dissabte 10 i 24, després de les dues ponències del matí, s'ha organitzat una clotxa popular amb la col·laboració de l'AMPA de Duesaigües i de l'associació Akelarre Cubà. Cal fer reserva prèvia amb inscripció a la llista que es deixarà a l'Ateneu o bé a través de les xarxes: @Escornahistoria (Twitter); @Saloquia i @akelarrecuba (Instagram).
Les jornades es duen a terme amb la col·laboració de l'Ajuntament de Duesaigües i del Centre Ateneu.