Associació Colla Gegantera "Els Cubanus"

 • Número d'inscripció al registre: DA001
 • Data d'inscripció al registre: 11/2022
 • CIF: G55546675
 • Classificació general: Cultura 
 • Nombre de socis/es: 50

 

JUNTA

Presidenta: Micoia Rabassa Bonet
Secretària: Cristina Domenech Coca
Tresorera: Ester Paloma Alonso Mengod
Vocal: Patricia Llebaria Consuegra
Vocal: Jordi de Haro Cañada 
 

 

FINALITAT:

 • Fomentar la participació i els vincles entre els associats.
 • Coordinar i programar diferents accions i activitats culturals, on la cultura tradicional catalana, mitjançant els gegants, sigui propagada i promoguda arreu del món.
 • Fomentar el respecte cap a la cultura catalana.
 • Crear interrelació amb altres associacions que siguin del mateix municipi o d'altres àmbits territorials en benefici de l'associació i de les persones associades.

Per aconseguir les seves finalitats, l'associació realitza les activitats següents:

 • Fomentar la cultura tradicional catalana fent sortides geganteres en diferents municipis arreu de Catalunya.
 • Fomentar la cultura tradicional catalana mitjançant diferents cursets com gralla i percussió.
 • Organitzar i participar en les diferents activitats del nostre municipi (Festes Majors i trobades geganteres).


En queda exclòs tot ànim de lucre.

ELS INICIS

Fruit d'unes ballades de gegants que s'havien dut a terme per la Festa Major del 15 d'Agost en anys anteriors, en un sopar d'una colla d'amics per Tots Sants de l'any 1996 va néixer la idea de comprar uns capgrossos que animessin les Festes de la Mare de Déu d'Agost. El 7 de desembre del 1996 es va convocar una reunió a Ca L'Antonet per tractar el tema. Es va acordar tirar endavant la iniciativa.

Es van visitar els tallers de la Teresa Mariné a Mont-roig del Camp l'11 de gener del 1997 i d'en Nona a Mataró el 25 de gener següent. Després de les visites als dos tallers, es van reunir en un dinar a Mataró amb l'assistència de vint-i-quatre persones en el qual es va acordar comprar en el taller d'en Nona, quatre capgrossos que batejaren més tard amb els noms de Porquet, Porqueta, Cosme i Maria.

A la primavera de l'any 1997 van contactar amb en Joan Miró Oró de La Serra d'Almos. En el seu taller es van comprar els capgrossos Corneli i Damià.

El Pere, va ser un capgròs que es va incorporar a la Colla posteriorment, va ser comprat als Encants Vells de Barcelona i procedia del Maresme.

PRIMERA TROBADA GEGANTERA

El 6 d'agost de l'any 1997 es va celebrar la primera trobada gegantera a Duesaigües amb la participació dels capgrossos adquirits per la Colla. Es va fer la cerimònia del bateig d'en Damià, Cosme, Corneli, Maria, Porquet i la Porqueta. Els padrins van ser els Gegants de l'Argentera, l'Alfons el Cast i la Santxa.

També van participar en la trobada els gegants i grallers de Vilanova d'Escornalbou i Riudoms, i el Dimoni "Puigmarí" del Ball de Diables de Duesaigües.

EL CUBANU

L'any 1998 es va decidir la construcció d'un gegantó. Van visitar el taller d'en Joan Miró, al qual ja havien comprat els capgrossos, i li van proposar la construcció d'un gegantó que representés un cubanu.

LA CUBANA 

Durant l'hivern i la primavera del 2004 es va encarregar la construcció d'una gegantona anomenada la Cubana en Joan Miró. El vestit va ser confeccionat per dones del Poble.

 

Fitxa
Adreça: Carreró Segon del Planet 7, 3r
Instagram: @cubanusduesaigues

 

Foto Fina Montserrat

 

 

 

Subscriure a